OA_THR

Nieuwbouw topsport turnhal en

renovatie bestaande kleedkamers

Plaats: Hasselt

Bouwjaar: 2022

Bouwheer: Hasselt

Met een aangepast gebruik van beschikbare voetbalpleinen komt er ruimte vrij voor een gloednieuwe turnhal, gericht op topsporters. Kleed- en doucheruimtes van de aangrenzende sporthal worden gedeeld met de turnhal en mee aangepakt.


Nauwe terugkoppeling met de gebruikers leidt tot een turnzone uitgerust voor topsporters. Een zone voor trainersoverleg, bergingen voor turngerief en technische ruimtes maken de nieuwbouw compleet.


Na een doorgedreven studie van de mogelijkheden slagen we er in het beperken van de energievraag, de akoestische eisen en het wegwerken van verkeersgeluid afkomstig van de ringweg te combineren tot een resultaat dat esthetisch en vlot te bouwen is en dit binnen een strak budget. In het finaal ontwerp wordt de nieuwbouw teruggebracht tot zijn essentie nl. een turnhal voor topsporters. Een polyvalente ruimte wordt geknipt uit het programma van eisen, een luifel vervalt.


Om de effectieve bouwtijd te kunnen beperken wordt de turnzone opgebouwd met een staalskelet als basis, een sokkel in prefab voorgeïsoleerde zichtbetonwanden en een bovenbouw in prefab binnendozen. De bovenbouw wordt afgewerkt met een mooie koperkleurige metalen schil.


We kiezen er bewust voor om - vooral langs de zijde van het groene sport-/activiteitenplan - daglicht binnen te trekken in de turnzone.


Een ruim sas tussen turnzone en kleedkamers in de bestaande sporthal biedt mogelijkheid tot verzamelen. Dankzij grote raampartijen in een mooie houten wand kunnen ouders/begeleiders,.. op afstand en zonder afbreuk aan de focus van de turners toekijken.


De gebouwschil is doorgedreven geïsoleerd en luchtdicht voorzien. Hierdoor hebben we de warmtevraag weten te beperken De originele ambitie om te verwarmen via geothermie heeft het na uitgebreid studiewerk bouwbudgetgewijs moeten afleggen ten voordele van de meer klassieke luchtverwarming.


Het dak is stabiliteitstechnisch geconstrueerd om volledig te worden voorzien van zonnepanelen. Elektrische borden e.d. zijn hier reeds op afgestemd.


Een nieuwe en noodzakelijke brandweg aan de oostzijde van de turnhal wordt vormgegeven als een speelse buitenruimte met aansluitend een beplant talud.


In de bestaande sporthal worden alle douches zowel bouwkundig als technisch vernieuwd en doen we enkele kleine ingrepen. We voegen een conform aangepaste sanitaire zone voor personen met een beperking toe. Een binnenraam faciliteert toezicht van de bestaande sportzaal naar de nieuwe turnhal.