OA_DS

Sociale assistentiewoningen

Plaats: Dilsen-Stokkem

Bouwjaar: wedstrijd, niet weerhouden

Bouwheer: CV Ons Dak


Het nieuwe volume met assistentiewoningen is opgevat als een schakel tussen het op te herwaarderen speel/-ontmoetingsplein vooraan en het noordelijk vergezicht over de weilanden achteraan.

Binnen een bouwhoogte van 3 bouwlagen worden de 12 assistentiewoningen georganiseerd, waarvan telkens 4 op elke bouwlaag. Een centrale collectieve noord-zuidas dwars door het gelijkvloers staat in het teken van ontmoeting en gaat verbinding aan met het voorliggend plein. Ze geniet volop van natuurlijk licht en zicht, versterkt door een lichtkoepel achteraan. De buitenruimtes van de assistentiewoning liggen voor rust en privacy afgeschermd aan de zijkanten in een collectieve tuin of teruggetrokken balkons op de verdiepingen.

Een beperkte footprint met maximaal groenbehoud en compacte, logische georganiseerde wooneenheden zijn voor ons een eerste vereiste om duurzaam en energiezuinige gebouwen te construeren.
Een uitgekiende luchtdichtheid (na vanzelfsprekend een degelijke isolatieschil) is al erg lonend om de warmtevraag te beperken en het comfortniveau sterk te doen stijgen.
We maakten de afweging tussen energiezuiniger gemeenschappelijke en individuele verwarmingssystemen. Regenwaterrecuperatie wordt voorgesteld voor de gelijkvloerse wooneenheden. Om over te gaan naar BEN niveau verwachten we 2 à 3 zonnepanelen per wooneenheid te installeren.

Lokaal geproduceerde baksteen als gevelafwerking maakt uitgebreide transporten overbodig en ze zijn onderhoudsvrij.